Jdi na obsah Jdi na menu

Sv. Jan Křtitel

Jan Křtitel byl synem Zachariáše, kněze v chrámu v Jeruzalémě a Alžběty příbuzné Marie, která ji navštívila. Pravděpodobně se narodil v Ain-Karim jihozápadně od Jeruzaléma, potom co Anděl Gabriel řekl Zachariášovi, že jeho manželka čeká dítě, ikdyž už je stará žena.
On žil jako poustevník na poušti v Judei okolo L.P. 27.
Když mu bylo 30, začal kázat na břehu Jordánu, vyvarujte se v tento čas zlého a volal muže k pokání a ke křtu, protože Království Boží je blízko, byl atraktivní pro velký dav lidí, a když k němu přišel Ježíš, poznal v něm Mesiáše, od kterého by se měl nechat pokřtít, ale Ježíš říká,  to já musím být pokřtěn od tebe.
Když Ježíš odešel kázat do Galilee, Jan pokračoval v kázání v údolí Jordánu. Nebál se jeho a lidu vládce Heroda Antipase, který ho uvěznil u mrtvého moře, když Jan řekl, že nemůže být s Herodiadou manželkou jeho nevlastního bratra Filipa. Jan byl sťat na přání Salome, dcery Herodiady, která si jeho hlavu vyžádala.
Jan inspiroval mnoho stoupenců Ježíše Krista, když ho označil za Beránka Božího, mezi nimi i Ondřeje a Jana, kteří poznali Krista skrze jeho kázání.
Jan je součástí Nového Zákona a posledním prorokem ve Starém Zákoně, předchůdce Mesiáše.
Jeho svátek je 24. června a svátek jeho stětí je 29. srpna.
 
 
 
 
Přeloženo z následujícího anglického webu viz odkaz