Jdi na obsah Jdi na menu

sv. Jan Nepomuk Neumann

Narodil se v Prachaticích, otec pocházel z Bavorska ovdověl a z druhého manželství měl šest dětí a Jan se narodil jako třetí 28.03. 1811, byl pokřtěn hned následující den se jménem Jan Nepomucký a po svém otci Neumann.

Ve čtyřech letech ministroval a v šesti letech byl u prvního svatého přijímání. Vystudoval teologii, na kterou se dostal zázrakem, protože byl oni velký zájem. Absolvoval ji v roce 1835, ale nebyl vysvěcen, rozhodl tak biskup. Po půl roce bez práce odešel do Ameriky, uměl ještě německy a anglicky.

Dorazil do New Yorku a zde byl vysvěcen na kněze. Odtud ho poslali k Nyagárským vodopádům k německé menšině, ale neměli ho zdejší lidi v oblibě, začal působit u dětí a nakonec si získal i rodiče. Bahenní zimnice zde sužovala lid a nebyl na ni lék, a tak navštěvoval  tyto nemocné, jednou při cestě za nemocným tonul v bažinách, ale zachránili ho Indiáni, práce ho tak vysílila, že onemocněl, přijel za ním bratr a pečoval o něj. Po uzdravení vstoupil do kláštera Redemptoristů, měl v úmyslu rozjímat…, ale stal se zpovědníkem arcibiskupa a když zemřel biskup ve Phyladelfii, stal se zde biskupem po vysvěcení roku 1852. Roku 1854  a to 08.12. byl účasten prohlášení dogma o Neposkvrněné Panny Marie, navštívil i tehdy domov, ale maminka už nežila, potom se vrátil do Phyladelfie a 1860 na ulici ve zdejším městě zemřel.

V roce 1977 byl prohlášen za svatého papežem Pavlem VI..

 

Napsáno podle vyprávění našeho pana jáhna Karla Nováka v Třebíči dne 20. ledna 2010.