Jdi na obsah Jdi na menu

Anna Bohuslava Tomanová

Anna Bohuslava Tomanová, široce známá jako Anička Tomanová, členka III. Řádu sv. Dominika, se narodila dne 8.11. 1907 v Pastvinách, farnost Klášterec nad Orlicí. Ve čtyřech letech při požáru sousedního stavení utrpěla úraz a postupně ochrnula. Díky kněžím z Klášterce a okolí se ji dostalo náboženské výchovy. Postupně své utrpení spojovala s Kristovou Obětí, až dne 9.června 1944 se v návaznosti na primiční mši sv. svého bratra Bernarda obdržela stigmata na rukou na nohou, v boku a na hlavě. Stigmata pravidelně krvácela, zejména když Anička v pátek prožívala v extázi Kristovo utrpení a podle očitého svědka také Kristovo bičování a na zádech se ji objevily krvavé rány. Anička nám září příkladem svých hrdinných ctností, potvrzených i mimořádným udělením stigmat.
Také vynikala v pokoře, poslušnosti a lásce k Ukřižovanému i k bližním. Sama sebe nepovažovala za nic a s oblibou se nazývala chudobkou Ježíšovou. Její láska k Pánu Ježíši byla naprosto jedinečná. Eucharistického Spasitele nazývala Bílým Králem a dokud mohla, prodlévala před svatostánkem.
Měla též zvláštní úctu ke kněžím a někdy místo kněze viděla samotného Krista. Vnímala kněžské požehnání, i když žehnajícího neviděla. Když ji navštívil někdo se svěcením, rozlišila, zda se jedná o biskupa, kněze nebo jáhna, přestože dotyčného neznala a on byl v civilním oděvu. Mezi její charismata patřilo i rozeznávání posvěcených předmětů.
Aniččina láska k Bohu se projevovala také tím, že své přirozené i mystické utrpení obětovala především za kněze a za svatost jejich života. Dále se obětovala za svobodu Církve a právě potlačovaných řeholí. Ležel ji na srdci i osud národa a to aby lidé neznesvěcovali neděli prací. Trpělivě přijímala četné návštěvy a pro každého měla dobré a povzbuzující slovo. Když se dozvěděla o vážné nemoci druhých, mnohdy prosila Pána, aby mohla trpět místo nich a bývala vyslyšena. Na umysli svých bližních se za bezesných nocí modlila mnoho růženců. To mimo jiné i dokazuje její oddanost k Panně Marii. O hrdinných ctnostech Aničky svědčí i pražský kanovník Antonín Stříž, její poslední duchovní vůdce až do její smrti dne 29.března 1957. Ve své pohřební řeči vyzdvihl její pokoru, hrdinnou trpělivost, hluboce křesťanské smýšlení, láskyplné spojení s Kristem, něžnou oddanost Matce Boží, pohotovost k obětem za bližní.
Bůh za života i po smrti Aničku vyznamenával zázraky na její přímluvu a i dnes k jejímu hrobu přicházejí věřící, aby ji prosili o přímluvu, a bývají podivuhodně vyslyšeni. Když naše země a diecéze byla v této smírné duši Bohem obdarována, vědomi si své odpovědnosti za Boží dary a majíce na paměti slova našeho Pána Ježíše Krista, že světlo se staví na podstavec, aby svítilo všem v domě, sdružujeme se kolem Anny Bohuslavy Tomanové, abychom ji uváděli ve známost k duchovnímu prospěchu jednotlivců, celé diecéze i národa.

 

Modlitba za blahořečení Anny Bohuslavy Tomanové
 
Pane Ježíši Kriste,
přítomný v Nejsvětější Svátosti Oltářní,
uděl nám na přímluvu své služebnice
Anny Bohuslavy – pro její lásku k Tobě,
k Panně Marii a ke svátosti kněžství-
-nová duchovní povolání.
Oslav její jméno tím.
Že nám na její přímluvu udělíš milost
…………………………..,
o kterou Tě s důvěrou nyní prosíme,
a dej, aby tato pokorná služebnice
byla jednou zařazena do společenství svatých.
Jenž žiješ a kraluješ s Bohem Otcem
v jednotě Ducha svatého po všechny věky věků.
Amen.
 
 
S církevním schválením J. E. Mons. Jana Vokála,
Biskupa královéhradeckého
 
SDRUŽENÍ ANNY BOHUSLAVY TOMANOVÉ
Adresa: Klášterec nad Orlicí 1, 561 82
 
CHUDOBKA Z ORLICKÝCH HOR
 
S tímto názvem vyšla knížka o Aničce Tomanové u vydavatele FLÉTNA za cenu 225Kč a to vázaná v tvrdých deskách.
 

Příspěvky

Anička celý scan

 
27. 6. 2022 | | Rubrika: Anna Bohuslava Tomanová

Scan Anička

 
27. 6. 2022 | | Rubrika: Anna Bohuslava Tomanová